w moim poprzednim temacie ktory jest pod adresem http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=12904 opisałem co sie dzieje z moja klimatyzacja (klimatronik). tak jak pisalem - przestała działac. pytaliscie sie mnie odnosnie błędów widocznych na VAGu, i dopiero dzisiaj bylem u goscia który zajmuje się klimatyzacjami i kompresorami w różnych postaciach (auto, dom, agd itd.) sprawdzał sprzęgiełko klimy, no i ono - pobudzone probówką się ożywia i się kreci wiec stwierdzil ze sprzęgiełko jest ok. powiedzcie mi gdzie ono sie znajduje bo to coś co sie obracało (nie ufam mu ) bylo na samym dole na wprost paska wielorowkowego. po podłączeniu pod VAGa, gdy zrobił test wyjść (jakos tak sie to nazywalo) wyskoczyły dwa błędy które były opisane jako sporadyczne, otóz tak:
błąd 792 Włącznik cisnieniowy klimatyzacji F129 C 0.7.0 i
błąd 281 przetwornik prędkości pojazdu G68.
powiedzial ze ten drugi błąd może pojawiac sie przez ten pierwszy, nie znam sie na tym więc uwieżyłem.
zaczał szukac jakiś czujników, no i namierzył czujnik który znajduje się w lewym górnym rogu pod maską (dokładniej widac to na fotce zaznaczony na zółto). wykręcał go, i go jakos tam spawdzał. twierdzi ze on czesto siada i to moze prawdopodobnie jest przyczyna niedziałajacej klimy. ja spisalem wszystko co bylo na tym czujniku i to jest tak: P14-H1001-1 1H 130400 1J959126 DRH DE.
ponadto mowil ze odgłosy które byly słyszalne jak to chodzilo mogły to byc odłgosy załączajacego sie sprzegiełka klimy.
proszę was o pomoc, bo nie wiem czy zamawiac ten czujnik, no i co z tym błędem 281. jaki bedzie koszt tego wszystkiego no i gdzie to kupic. ocencie to proszę.
dzieki z góry
Komentarz